Business coaching voor ondernemers

Als business coach help ik ondernemers bij het realiseren van hun doelen. Hier kan het soms gaan om jouw ontwikkeling als ondernemer, groei van jouw onderneming of jouw leiderschapsontwikkeling.  

Loopbaancoach

Waarom coaching voor ondernemers?

Als ondernemer sta je geen dag stil en ben je continu aan het nadenken over je volgende stap. Natuurlijk geweldig als dit loopt zoals je zou willen. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend en loop je soms als ondernemer vast. Als coach heb ik ruime ervaring in het coachen van ondernemers. Een aantal voorbeelden uit mijn praktijk:

 • Het lukt niet om mijn doelen te behalen. Ik wil mijn persoonlijk leiderschap vergroten, zodat ik koers weet te behouden.
 • Ik wil mij met mijn corebusiness bezighouden, maar ben veel tijd kwijt aan randzaken.
 • Ik wil vernieuwen, maar loop vast bij het uitwerken van mijn volgende stappen.
 • Ik ben startende ondernemer en wil groeien, maar zie steeds beren op de weg waardoor het niet lukt.
 • Ik kom structureel tijd tekort en mis balans tussen werk, gezin, gezondheid en sociale activiteiten.
 • Ik vind het lastig om buiten mijn comfortzone te stappen.
 • Ik wil mijn leiderschapskwaliteiten ontwikkelen.
 • Ik heb personeel, maar loop tegen diverse problemen aan. Het was veel eenvoudiger toen ik ZZP-er was.
 • Ik heb ideeën over het starten van mijn eigen onderneming, maar weet niet waar te beginnen.
 • Als ondernemer sta ik alleen en regelmatig heb ik behoefte aan een sparringspartner.
 • Er zijn zoveel keuzes te maken, hoe weet ik dat ik de juiste neem?
Herken jij dit en wil je de volgende stap zetten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Sparren met een ervaren coach over jouw volgende stappen?

businesscoaching

Zo gaan we te werk!

1. We starten bij het begin!

Als ondernemer is het van belang dat je weet waar jouw onderneming voor staat, het ‘waarom’. Waartoe ben jij op aarde, of liever gezegd waartoe is jouw onderneming op aarde? Wanneer jij dit eenvoudig onder woorden kan brengen dan kan jij dit ook vertellen aan klanten en personeel. Het is de start van jouw visie. Hierbij is het van belang om in jezelf en je plan te geloven. Wanneer jij kan vertellen wat jou drijft en wat je doel is, dan is het voor iedereen duidelijk waar jij voor staat.

2. Begin met het einde voor ogen (Stephen Covey)

Er zijn ondernemers die starten gewoon en hebben niet goed voor ogen waar zij naartoe willen. De consequentie kan zijn dat je keihard werkt met het gevoel geen stap voorruit te zetten. Wanneer je geen stip aan de horizon zet heb je nog geen eindpunt om je vorderingen aan te toetsen, je mist je missie.

Als coach help ik jou je missie vorm te geven. Samen gaan we kijken naar een aantal essentiële vragen. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je echt? Wat vind je belangrijk? Waar wil je naartoe? Om hier antwoord op te geven begeleid ik je aan de hand van een aantal visualisatie technieken. 

3. Analyse van jouw omgeving

Wil jij uitbreiden of de volgende stap zetten, dan is het belangrijk om zicht te hebben op je omgeving en de markt. In deze fase gaan we aan de slag met het ontwikkelen van je helicopterview. Heb jij zicht op wat zich afspeelt in jouw markt, welke ontwikkelingen en innovaties er zijn? Hoe verhoud jij je ten opzichte van de concurrentie? Wat is de kernactiviteit van jou corebusiness en zijn er mogelijkheden om te verbreden? Wanneer je de feiten scherp hebt, kan jij je plan erop afstemmen. Modellen die wij hierbij gebruiken zijn SWOT en DESTEP. 

4. Analyse van jouw bedrijf

Hoe verhouden jouw activiteiten zich ten opzichten van jouw visie en missie? Zijn de activiteiten in lijn met jouw doelstellingen. Welke strategie hanteer je?  Wat zijn je waarden? Hoe verhoud zich dat tot de structuur en personeel? Past jouw leiderschapsstijl nog? In deze fase maken we onder andere gebruik van het 7s-model van McKinsey. 

5. Plan van aanpak

Wanneer jij je analyse scherp hebt en weet waar jij naartoe wilt, is het tijd om een plan van aanpak te maken. In dit plan ga je in op je visie, missie, strategie, lange en korte termijn doelstellingen. Ook bekijk je hier wat jij nodig hebt om dit plan te realiseren. Dit kan gaan om jouw persoonlijke ontwikkeling. Maar het kan ook zijn om de ontwikkeling die jou personeel moet doormaken. Veranderen gaat immers niet vanzelf, daarvoor moet er draagvlak zijn. Verandering vindt plaats op verschillende niveaus. Er zijn verschillende niveaus te onderscheiden zoals:

 • Visie en doelen
 • Taken, rollen en verantwoordelijkheden 
 • Procesniveau
 • Samenwerking / persoonlijke verhoudingen

6. Implementatiefase

Als laatste fase is het tijd om aan de slag te gaan met het implementeren van jouw plan. Als coach ben ik tijdens deze fase je sparringspartner. Daarnaast kan ik ondersteuning bieden bij het coachen van veranderingen in je organisatie, bijvoorbeeld op teamniveau.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakinsggesprek

NOBCO coach

Als coach heb ik kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Daarom heb ik mij verbonden aan de NOBCO. Als coach blijf ik mij ontwikkelen om EIA gecertificeerd te zijn. Het klachtenreglement NOBCO is van toepassing.

De coachingmonitor geeft inzicht in het coachingstraject. NOBCO heeft samen met gedragswetenschappers en coaches de onlinemonitor ontwikkeld. De coachingsmonitor geeft u inzicht in de kwaliteit, voortgang en rendement van de coaching.

Als coach werk ik volgens de Internationale Ethische Code | IEC. IEC biedt richtlijnen voor een professionele, transparante en uniforme werkwijze voor coaches. In de IEC is opgenomen hoe je als beroepscoach omgaat met thema’s als integriteit, professioneel en excellent handelen, contractering, (eigen) verantwoordelijkheid en vertrouwelijkheid.

Werkgebied:

Den Haag, Rotterdam, Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw, Zoetermeer, Delft, Leidschendam – Voorburg, Voorschoten, Rijswijk, Wassenaar, Wateringen, Naaldwijk, Schiedam

×