Persoonlijke effectiviteit

Meer balans in je leven en vertrouwen op je keuzes

Hoe kan jij jouw persoonlijke effectiviteit vergroten?

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Bij persoonlijke effectiviteit gaat het erom dat jij je beschikbare tijd goed besteedt. Dat jij je goed voelt bij de dingen die je doet en dat je er energie van krijgt. Ken je het principe ‘in een flow zitten’? Dat is een toestand waarbij je opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd en bent volledig gericht op en betrokken bij wat je doet. Volgens Mihaly Csikszentmihalyi zijn mensen het gelukkigst wanneer zij in een flow zitten. 

Hoe herken je signalen dat je aandacht mag geven aan je persoonlijke effectiviteit?

Ken jij ze ook? Personen waarvan jij je afvraagt, waar halen ze de energie vandaan? Het lijkt alsof ze alles onder controle hebben. Naast een drukke baan en een gezin zijn ze actief in het verenigingsleven, zijn ze fit en volgen ze mogelijk ook nog een opleiding. En als klap op de vuurpijl komen ze vol zelfvertrouwen over en tonen ze energiek en tevreden. Misschien komt dan weleens stiekem de gedachte bij je op, dat zal vast allemaal schone schijn zijn. 

Dat is niet gek, want mogelijk voel jij al uitgeblust voordat jij aan je werkdag begint of heb je na een dag werken, alleen maar de behoefte om op de bank weg te kruipen, met een heerlijke zak chips of een lekkere reep chocola. 

Redenen kunnen zijn dat het ochtendritueel in het gezin zoveel energie kost, dat je eigenlijk je energie al hebt verspilt voordat je aan je werkdag begint. Dit kan voor de nodige stress zorgen of het gevoel geven uitgeblust te zijn. Ook kan het zijn dat jij het idee hebt, dat je nooit je werk afkrijgt en daarom met een ontevreden gevoel de dag afsluit. Misschien fantaseer jij regelmatig over doelen die jij wil bereiken, maar komt het nooit van de grond. Hierdoor kan je in een neerwaartse spiraal terecht komen, wat je persoonlijke effectiviteit niet ten goede komt. 

Herken jij je hierin, tijd om het roer om te gooien!

Wat kun je verwachten?

Bij persoonlijke effectiviteit zijn er 4 elementen belangrijk. 

  1. Ken jezelf; wanneer je goed weet wie je bent, wat jouw drijfveren zijn en welke karaktereigenschappen jou typeren dan ben je in staat je effectiviteit te vergroten. Dit komt, omdat je dan op zoek kan naar wat bij jou past.
  2. Geleverde prestaties; wanneer je goed zicht hebt op wat je hebt bereikt en welk gevoel dat jou gaf kan je patronen ontdekken. Het hebben van inzicht op deze situaties helpt je om in de toekomst je effectiviteit te vergroten. Je hebt het tenslotte al eerder gedaan. 
  3. Reputatie; heb jij voldoende beeld wat anderen van jou vinden en weten zij wat jij hebt bereikt? Zitten die anderen met jou op één lijn of zien zij dingen die jij van jezelf niet ziet. Hierdoor kan het zijn dat jij je richt op de verkeerde zaken. Door hier zicht op te krijgen kan jij jezelf ontwikkelen.
  4. Aanvaarding; steek jij je energie in zaken waar je invloed op hebt of steek jij je energie in zaken waar je geen invloed op hebt? Als je energie steekt in zaken die jou mogelijk ergeren of frustreren dan kan dit op termijn zorgen voor de nodige drama, onvrede, zorgen of spijt. Het is dan goed om zicht te krijgen op deze situaties en weten wanneer je een situatie moet aanvaarden, omdat je er simpelweg geen invloed op hebt of misschien juist wel door effectief met de situatie om te gaan. 
Wanneer één of meer van deze 4 kenmerken niet voldoende aanwezig is, dan heeft dit invloed op jouw persoonlijke effectiviteit. Door hierop in te zoemen krijg jij inzicht in jezelf en kun je effectief stappen de vooruit zetten.

Als coach help ik je om inzicht te krijgen in deze elementen. Veelal starten we met het afnemen van een test, wat inzicht geeft in jouw persoonlijkheid en drijfveren. De resultaten van de testen zullen we in de volgende sessie bespreken. Er zullen thema’s zichtbaar worden waar jij aan kan werken om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. In de daarop volgende sessies gaan we aan de slag met de thema’s die voor jou belangrijk zijn. In de meeste gevallen weet jij je doelen te bereiken na 4 of 6 sessies. 

Ook mogelijk via online coaching!

NOBCO coach

Als coach heb ik kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Daarom heb ik mij verbonden aan de NOBCO. Als coach blijf ik mij ontwikkelen om EIA gecertificeerd te zijn. Het klachtenreglement NOBCO is van toepassing.

De coachingmonitor geeft inzicht in het coachingstraject. NOBCO heeft samen met gedragswetenschappers en coaches de onlinemonitor ontwikkeld. De coachingsmonitor geeft u inzicht in de kwaliteit, voortgang en rendement van de coaching.

Als coach werk ik volgens de Internationale Ethische Code | IEC. IEC biedt richtlijnen voor een professionele, transparante en uniforme werkwijze voor coaches. In de IEC is opgenomen hoe je als beroepscoach omgaat met thema’s als integriteit, professioneel en excellent handelen, contractering, (eigen) verantwoordelijkheid en vertrouwelijkheid.

×