Jouw doel voor 2022?

Ontdek jouw doel aan de hand van jouw waarden en drijfveren.

Een jaarwisseling is een moment waarbij veel mensen nadenken over hun doelen of goede voornemens. En ik ben hierop geen uitzondering.

Het jaar 2021 was voor mij een jaar van reflectie. Ik stelde mezelf de vraag: “Wat maakt mij gelukkig?” En dan bedoel ik niet het kortstondige geluk, wat natuurlijk ook heel fijn is. Ik kan namelijk heel blij worden van een leuke nieuwe jurk of een heerlijke maaltijd!

Deze vraag gaat voor mij dieper. Het gaat over het soort geluk waarbij ik op mijn tachtigste terugkijk op mijn leven en denk: “Ja, ik heb een vol en rijk leven geleidt. Ik heb alles eruit gehaald en ben tevreden.”

Het is een vraag waar geen kant en klaar antwoord op is en wat voor iedereen anders is. Ik vind het zelf best ingewikkeld. Zoveel dingen in het leven zijn ontstaan zonder dat er bewust een keuze voor is gemaakt.

Een aantal dingen weet ik zeker! Mijn twee kinderen en man maken mij gelukkig, zij zijn mij dierbaar. Hetzelfde geldt voor mijn familie en vrienden. Iedereen draagt op zijn of haar manier bij aan mijn geluk.

Ook heb ik alles wat ik wil, een fijn huis, een prettige woonomgeving, een goede baan, eigenlijk alles wat ik wens.

Waarden en drijfveren

Maar stel nou, dat ik een leeg vel papier heb en het opnieuw mag inkleuren en mijn geluk niet afhankelijk is van andere mensen. Hoe zou ik het blad dan inkleuren? Zou ik hetzelfde werk doen? Zou ik dezelfde hobby’s hebben? Zou mijn levensstijl dan nog hetzelfde zijn? Woon ik dan op dezelfde plek?

Een simpele vraag en toch heel omvangrijk. Ook best lastig, omdat we kennen wat er al is, het is je referentiekader. Toch heeft reflectie op deze vraag mij veel gebracht. Het heeft vooral tot meer bewustwording geleidt. Zo maak ik voor 2022 andere keuzes op zakelijk gebied. Ik toets deze keuzes aan mijn ambitie, waarden en drijfveren.

In het verlengde hiervan denk ik ook bewust na over mijn tijdsbesteding. Ik maak bewuste keuzes over waar ik mijn aandacht naar uit laat gaan en hoeveel tijd ik nodig heb om te ontspannen. De zogeheten hersteltijd waarover ik weleens een post op Social Media heb gedeeld. Klik hier als je er meer over wilt lezen.

Ik ben tot deze inzichten gekomen door onderzoek te doen naar mijn waarden en drijfveren. Als mens doorloop je verschillende levensfases en verander je. Ook je waarden en drijfveren kunnen hierdoor anders zijn. Wil jij dit ook onderzoeken, lees dan snel verder en ga aan de slag met deze oefening.

Aan de slag met jouw waarden onderzoek

Stap 1

Selecteer uit de lijst hieronder de waarden die jou aanspreken. Schrijf deze op een post-it en denk na waarom deze waarden jou zo aanspreekt. Schrijf belangrijke steekwoorden eronder. Dat doe je bij iedere waarde die jij belangrijk vind.

Stap 2

We gaan de set waarden terugbrengen naar jouw 5 belangrijkste waarden. Dit doe je door de waarden te prioriteren.  Vergelijk de eerste waarde met de tweede en bepaal of die meer aansluit of belangrijker is. En leg ze vervolgens in de juiste volgorde. Dat doe je vervolgens met iedere andere waarde. Wanneer je alle waarden doorlopen hebt, dan zijn de bovenste 5 waarden jouw top 5 waardenset.

Stap 3

Deze waarden kunnen jouw helpen om bewuste keuzes te maken op het gebied van relaties, werk, gezondheid en levensstijl. Bij het maken van keuzes kun je dit toetsen aan deze waardenset.

SUCCES!

Tip!

Dit is natuurlijk ook ontzettend leuk om samen met een vriend, vriendin of partner te doen. Terwijl je een goed gesprek hebt over deze waarden leer je elkaar ook nog beter kennen!

Voor het complete beeld is het interessant om ook onderzoek te doen naar je drijfveren. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een test, dit kan bijvoorbeeld op test123.nl.

Als je ondersteuning wilt bij het achterhalen van jouw waarden, drijfveren en passie, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. kunt ook direct mailen naar info@mrkcoaching.nl.

Lijst met waarden

Meer informatie over mij vind je op MRKcoaching.nl.

Standaard afbeelding
Rina Kuiper
Artikelen: 2

Geef een reactie

×